3. DÖNEM
MEDIACAT VE INSTAGRAM TÜRKİYE ORTAKLIĞIYLA HAYATA GEÇİRİLEN INSTACHAMP'TE 3'ÜNCÜ DÖNEM KAZANANLARI BELLİ OLDU.
En iyi Instagram reklamlarının uzman bir jüri tarafından belirlendiği INSTACHAMP'in üçüncü dönem zirvesi belli oldu. Feed'de C-Section tarafından Vodafone Freezone için hayata geçirilen "Vodafone Freezone'dan Ekstra Gigabyte'larını Her Ay İstediğin Gibi Değiştirebildiğin Sadece Online Alınabilen Kontratsız Tarife (Kısaca: VFEGHAİGDSOAK)" işi; Stories'deyse TBWA\Istanbul - NABZ:social tarafından Lifebox/Turkcell için yapılan "Lifebox'la Kurtarılan Anılar" kazanan işler oldu.
FEED
Vodafone Freezone'dan Ekstra Gigabyte'larını Her Ay İstediğin Gibi Değiştirebildiğin Sadece Online Alınabilen Kontratsız Tarife (Kısaca: VFEGHAİGDSOAK)
Reklamveren: Vodafone Freezone
Reklam Ajansı: C-Section
Medya Ajansı: Mindshare Turkey
Strateji
Türkiye'nin ilk dijital tarifesini çıkaran Vodafone Freezone, bu tarifenin her bir özelliğini gençlere detaylı ve net bir şekilde anlatmak istiyordu. Hedef kitlesiyse Instagram'daydı. Bir reklam filmi çekilip bunun Instagram'a uyarlanmasındansa, tamamen Instagram odaklı bir kampanya yapılmasına karar verildi. Mecrada reklamın değil içeriğin tüketildiği içgörüsünden hareketle, reklam mesajları da Instagram İçerikleri içine gizlendi.
Mecraya Uygunluk
Instagram ölçülerini baz alınarak beş farklı dikey film çekildi. Instagram'da en çok tüketilen ve "gözlerin takıldığı" videoları taklit eden filmler, didaktik olmayan, eğlenceli bir dile sahipti. Cep telefonunu sessiz kullanan tüketiciler de düşünülerek, mesajlar kuvvetli tipografilerle desteklendi.
Sonuç / Ölçümleme
Filmlerin "reach"i 6,5 milyonken, 3,6 milyon da "unique view" elde edildi. 740 bin kullanıcı, izledikleri videonun tamamını bitirdi. VCR ise ortalama yüzde 21 oldu.
Yaratıcılık
Kampanya kapsamında Instagram'a özel bir ana film ve dört tane de özellik filmi çekildi. Ana filmde tarifenin tüm özelliklerine değinebilmek adına dinamik tipografi kullanıldı. Mesajlar bir bateri performansı eşliğinde verilerek hem videonun takibi kolaylaştırıldı hem de filmin ritmi yüksek tutuldu.
STORIES
Lifebox'la Kurtarılan Anılar
Reklamveren: Lifebox/Turkcell
Reklam Ajansı: TBWA\Istanbul - NABZ:social
Medya Ajansı: Arena Medya
Strateji
Günümüzde, adeta kişilerin uzantısı olan akıllı telefonların hassas elektronik cihazlar olduğu sıklıkla unutuluyor. Bu da kişilerin hayatlarındaki birçok önemli anın saklandığı telefonları türlü tehlikelerle karşı karşıya bırakıyor. Buradan hareketle tatil sırasında bir akıllı telefonun başına gelebilecek kazaların altını çizen kampanyada kullanıcılar, değerli anılarını Lifebox'ta saklamaya yönlendirildi.
Mecraya Uygunluk
Kullanıcıların Instagram hikâyelerinin selfie kullanımı reflekslerinden yola çıkarak yaratılan içerik, mecranın dinamiklerine uygun fakat kullanıcıların alıştığı yapı hack'lenerek hazırlandı. Sessiz ve sesli izlenebilen hikâyede verilen mesajın etkisini artırabilmek için paylaşımın kendi gerçekliğinin dışına çıkıldı ve mesaj şaşırtıcı bir şekilde verildi.
Sonuç / Ölçümleme
Yaz tatili teması ile kurgulanan Instagram hikâyesi 1-7 Ağustos tarihlerinde medya destekli bir şekilde yayınlandı. Bu süre içinde 1 milyon 736 bin 790 kişiye gösterildi ve 1 milyon 731 bin 284 kişi tarafından görüntülendi.
Yaratıcılık
Tatil gibi telefonların başına en çok kaza gelen okazyon üzerinden yola çıkılarak bir çiftin başından geçen kaza canlandırıldı. Bu kaza da telefonun kendi ekranı üzerinden anlatıldı. Kullanılan içerik hack'leme tekniğiyle telefonun tehlikede olduğu hissi yaratılarak kullanıcılar aksiyon almaya ve bu aksiyonun en doğru adresi olan lifebox’a yönlendirildi.
INSTACHAMP 3. Dönem Jüri Üyeleri
Arkın Kahyaoğlu (TBWA\Istanbul, Kreatif Direktör)
Ayşe Bali (Rafineri, Kurucu Ortak ve Kreatif Direktör)
Elif Kaypak (Coca-Cola, Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya İş Birimi Pazarlama Direktörü)
Görkem Yeğin Mert (Facebook Türkiye, Kreatif Stratejist)
Irmak Emekdaş (Facebook Türkiye, Sektör Lideri)
Zeynep Yalım Uzun (Arçelik A.Ş, Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı)